Broekmaten

Bij het berekenen van je broekmaat of jeansmaat is het erg handig om een tabel te gebruiken. Met een maattabel kun je precies zien welke maatvoering jouw het beste past. Hieronder staan twee tabellen, één voor dames en één voor heren. Ook kan je een video bekijken met daarin uitleg.

Broekmaten tabel

Broekmaten tabel

Bekijk deze broekmaat tabel op zalando >>

 

 • Confectiemaat
 • Jeansbreedte
 • Heupomvang
 • Broeklengte
 • Internationaal (XXS – XS – S – M – L – XL – XXL – 3XL – 4XL)

Het vinden van een broek die je goed zit is soms een hele opgave. Per merk verschillen de afmetingen. Bekijk daarom altijd de afmetingen en de pasvorm van de broek voordat je deze besteld. Op zalando kan je per merk de maten bekijken.

 

Broekmaten en jeansmaten heren en dames

Bekijk deze jeansmaten tabel op deBijenkorf >>

 

Jeansmaten of broekmaten?

Met behulp van bovenstaande link kun je de tabel bekijken met de juiste maatvoering voor elk type broek, zoals een jeans of een pantalon. Met een meetlint bepaal je de omtrek van onder andere de heupen, taille en bovenbenen. Samen met de lengte van het binnenbeen kun je in de maattabel bekijken welke jeansmaten en broekmaten daar het beste bij passen.


Met name bij jeans is de omtrek van het bovenbeen van belang bij het kopen van bijvoorbeeld een skinny jeans.

Broekmaten dames

InternationaalConfectiemaatTaille (cm)Heupomvang (cm)
XXS3261 – 6383 – 86
XS3462 – 6487 – 91
S3665 – 6792 – 96
M3868 – 7197 – 100
L4072 – 75101 – 104
XL4276 – 79105 – 107
XXL4480 – 84108 – 112
3XL4685 – 89113 – 117

Broekmaten heren

InternationaalConfectiemaatBreedteHeupomvang(cm)
XXS422888
XS442990
S463092
S463192
M483296
L5033100
L5034100
XL5236104
XXL5438108
3XL5640112
4XL5842116

Verschil heren en dames?

Er zit inderdaad tussen deze twee geslachten veel verschil. Waar de confectiemaat bij dames bij 32 begint en bij 46 eindigt, begint deze bij heren bij 42 en eindigt bij 58. Dit betekent ook dat er verschil zit in de tabel. Bekijk daarom altijd goed of je de juiste tabel gebruikt!

Lengte jeansmaat en broekmaat

Lengtemaat broekenHet opmeten van je lengte is vrij eenvoudig. Meet vanaf je lies tot de grond met een meetlint de afstand in centimeters op. Aan de hand van onderstaande maattabel kan je bepalen wat je broeklengte is. Bekijk ook de video voor een stappenplan en uitleg.

Lengtemaat 3075 – 80
Lengtemaat 3281 – 85
Lengtemaat 3486 – 90
Lengtemaat 3691 – 96
Lengtemaat 3897 – +

Maatvoering broeken

Broekmaat 38, vind de juiste jeansmaat!Tevens worden er bij broeken en jeans in het buitenland met verschillende maten gerekend. Zo is een Italiaanse 38 voor dames een 32-34 in Nederland. Dit betekent dat er zo’n 4 tot 6 maten verschil in zit! Ben jij van plan om in het buitenland een nieuwe broek te kopen? Houd er dan rekening mee dat de maatvoering anders kan zijn. Gebruik indien mogelijk de confectiemaat als referentiepunt.

Taillemaat en heupmaat opmeten

Voor het bepalen van de juiste pasvorm is het belangrijk dat je eerst de afmetingen opneemt zodat je het juiste aantal centimeters van de omtrek weet. De juiste pasvorm kan je bepalen door de taillemaat en de heupmaat op te meten.

 1. Taillemaat bepalen. Je taillemaat opmeten doe je door het midden van je buik te meten. Zorg ervoor dat je het meetlint niet te strak of te los om je middel doet bij het meten. Wanneer je dit wel doet dan zal je op een te krappe broek uitkomen.
 2. Heupmaat bepalen. Op onderstaande afbeelding kan je zien op welke hoogte je de heupmaat kan opmeten. Ook hier geldt, niet te strak of te los meten. Het meetlint moet op de huid liggen voor de perfecte maat.
 3. Lengte bepalen. Dit kan je opmeten vanaf je lies tot de grond.

Broekmaat opmeten

Wat is mijn broekmaat?

Kom je er niet helemaal uit en heb je een vraag over broekmaten? Stel deze dan hieronder. Wij geven je direct een duidelijk antwoord op je vraag. Hiermee help je ook andere bezoekers met dezelfde vraag.

26 reacties op “Broekmaten

 1. Mike says:

  Hallo,

  Ik heb Levi maat W32/L36, wat voor maat werkbroek moet ik dan kopen?
  Hoe men een broek kan kopen met maar 1 cijfer heb ik nooit begrepen. De combinatie van de taille en lengte bij mensen zijn heel uiteenlopend. Ik kan de goede taille maat kopen (81cm) maar ik heb daar niets aan als de pijpen tot maar de helft van mijn scheenbeen komen.

  Alvast bedankt!

 2. erik says:

  Ik zag een jeansbroek, versterkt met kevlar, voor op de motor.
  Nu, die hebben het over maten zoals W34/H34, maar hoe kan ik dat zelf
  uitrekenen hoe ik aan de juiste maat kan komen?
  Ik dacht, W van Waist, en de H van Hight, beenlengte, maar zo ja, van en tot waar gemeten dan? mvg Erik

 3. mapalie preningen says:

  hee ik heb een vraagje. Mijn benen zijn erg lang maar mijn taille erg dun dus broeken vinden is erg lastig, kan iemand mij helpen?
  beenlengte; 114 cm
  taille; 60 cm
  heup; 70 cm
  alvast bedankt

  • kledingmaten says:

   Gezien de omvang van je taille en heupen, zal je voor de breedtemaat 30 moeten gaan. De lengtemaat zal een 42 of 44 zijn. De meeste tabellen stoppen echter bij een lengtemaat 40. Er zijn verschillende (online) broekenwinkels waar je langere maten kunt bestellen. Vaak worden de lengtematen hier in centimeters aangegeven. Dat maakt het vinden van de juiste maat een stuk eenvoudiger.
   Succes met het vinden van een mooie nieuwe broek!

 4. Rachid says:

  Beste kledingmaten.nl,

  Ik heb via onlinewinkel Kiabi 3 jeans broeken gekocht. Het bleek achteraf dat ze veelte groot zijn. Ik had toen voor maat 46 gekozen en dacht dat het wel snor zou zijn. In het verleden kocht ik Levi’s maat 31/32 en ze zaten altijd als gegoten. Maar de maat zoals boven aangegeven ken ik niet, vandaar mijn verkeerde keuze. Welke maat zou ik moeten kiezen om op hetzelfde te komen als de Levi’s 31/32 maat?

  Overigens is mijn taille ±80 cm en mijn borst zo rond de 90 cm.

  Ik hoop dat u mij wilt helpen met de maten.

  P.S. Ik kan overigens uit de volgende maten kiezen :

  36 – 38 – 40 – 42 – 44 – 46 – 48 – 50

  Alvast bedankt,

  Rachid.

  • kledingmaten says:

   OP basis van je vorige broek welke was gekocht in breedtemaat 31 (inch) heb je nu een 46 nodig. Deze is echter te groot zoals je zelf aangeeft. Als je op basis van je taille de maat wilt berekenen dan zie je dat je rond de 40 uitkomst. Ik zou als ik jou was een broek maat 40 proberen. Misschien valt het model anders dan bij andere broeken. Succes!

 5. Tom says:

  Goedemorgen,
  Een veel voorkomend probleem bij mij is dat ik super skinny jeans wil dragen, maar deze heel moeilijk aankrijg en zijn dus vaak te klein. Weet iemand hoe ik dit oplos? Ik bestel mijn kleren vaak online . Mijn taillemaat is 82cm en mijn heupmaat 85, de lengte van mij kruis tot de grond is 81cm.
  Groet

 6. Charlotte says:

  Hallo,
  ik heb een broek gevonden met een maat R32 en L32.
  Kunnen jullie mij zeggen waarin die R en L verschillen van elkaar?
  Alvast hartelijk dank

  • kledingmaten says:

   Hoi Charlotte,
   De L32 staat voor lengte maat 32. Dit komt overeen met een beenlengte (kruis tot hak) van 81 tot 85 centimeter. De R32 komt mij niet bekend voor, maar zal staan voor de breedtemaat. De broekmaat 32 kan ook als XXS worden verkocht. Je hebt een taillemaat van 61 – 63 cm of heupomvang van 83 – 86 centimeter.

   Fijne zondag.

 7. De Bie says:

  Beste,

  Ik zou de broek in onderstaande link willen bestellen, de omvang van mijn taille is 102 cm en de lengte tot de lies is 82 cm, welke maat moet ik dan nemen voor de breedte en voor de lengte van de broek?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Mario

  • kledingmaten says:

   Beste De Bie,
   Voor heren is het belangrijk om de omvang van de heupen te weten. Misschien bedoel je dit ook. Als ik daarvan uitga, dan heb je een ‘Waist Size 36’ nodig. De lengte van het been zit tussen de lengtemaat ‘Inside Leg Length’ 31 en 33 in. De keuze daarvan is afhankelijk van je schoenen of laarzen. Als je nu ook een iets korter model draagt dan kun je het beste een 31 kiezen.

   Succes!

 8. Ap Meijering says:

  Mij heupmaat is 123cm, mijn taille is 120 en mij lengtemaat is 30 (76cm), maar ik kan nergens een pantalon vinden voor mij !

  • kledingmaten says:

   Je valt met de heupmaat in de categorie ‘grote broekmaten’. De lengtemaat heb je goed opgemeten. De breedte moet je nemen in een 46-48. Dit is afhankelijk van de pasvorm en het merk. Vaak kun je per merk bekijken hoe de grote broekmaten zich vertalen in de heupmaat in centimeters.

 9. Bram says:

  Beste

  Ik zou de broek in deze link willen bestellen. Ik Begrijp echter niet welke maat ik moet kiezen. Mijn heup omtrek is 80cm en van de grond tot mijn lies is 87 cm. Normaal koop ik broeken van w30/l34.

  Alvast bedankt

  Bram

  • kledingmaten says:

   Beste John,
   Voor het beste advies zou ik graag de omvang van je heupen en de lengte van je binnenbeen willen weten. De Dsquared broekmaten vallen net iets anders dan merken zoals Hugo Boss of Nike.
   Alvast bedankt!

 10. Ch says:

  Hallo,

  Graag wil ik weten of ik d&g broek pas jeansmaat 44?
  Zelf heb ik van de normale: 33/34 breedte en 32 lengte.

  Hoop spoedig reactie te krijgen
  Alvast bedankt

  Mvg

  • kledingmaten says:

   Waar heb je deze broek gezien? Als ik op de website van Dolce & Gabbana kijk naar de verschillende broekmaten dan zie ik dat maat 44 een Italiaanse maat is. Echter kan D&G afwijken van de ‘standaard’ maatvoeringen voor broeken. Op de site van D&G kan ik wel zien dat die maat ongeveer overeenkomt met een confectiemaat 38. Weet jij toevallig de omtrek van de heupen en de beenlengte? Hopelijk heb ik je op weg geholpen.

 11. Hassan says:

  Ik heb op een broek staan 34/30
  Maar als ik een broek moet bestellen kan ik maar 1 set cijfers intoetsen zeg maar
  Er staat bv alleen 34 en geen 30

  • kledingmaten says:

   Hi Hassan,

   De broekmaat 34/30 is breedte/lengte. Dit wil zeggen dat je breedtemaat 34 is en je lengtemaat 30 is. Vaak heb je bij het kiezen van een broek de keuze uit alleen de breedtemaat.

  • kledingmaten says:

   Goedemiddag John,

   Gaat het om een specifiek merk? Broekmaat 332 is namelijk geen gangbare broekmaat. Staat er verder nog iets bij geschreven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *