Tips om je kleding langer mooi te houden

Hangt jouw kledingkast ook zo vol? Met name vrouwen zijn dol op kleding, hoe meer hoe beter, van vintage jurkje tot jeans. Het is goed voor het milieu om lang met je kleding te doen. Het onderhouden van je kleding door het te wassen, drogen en strijken kost op de gebruikelijke manier veel meer energie dan de productie en verkoop ervan. Je outfits blijven langer mooi en het milieu wordt minder belast wanneer je het wassen en drogen slim aanpakt. Dat kan op onderstaande manieren.

Tips om je kleding langer mooi te houden

Tips om je kleding langer mooi te houden

Probeer je kleding te wassen met zo koud mogelijk water. Dit is zowel voor het milieu als voor je kleding beter. Katoen en wol gaan namelijk minder snel pillen en de kleuren blijven langer mooi. Daarbij komt dat 90% van de energie die de wasmachine verbruikt, op gaat aan het verwarmen van water. Dus koud wassen bespaart energie. Als je de was op kleur sorteert, worden de kleuren minder snel vaal.

Gebruik zo min mogelijk de droger

In een gemiddeld huishouden gebruikt de droger meer dan 10% van alle energie. De droger zorgt voor snellere slijtage van je kleding, dat kun je ook wel zien aan de gekleurde stof in het pluizenfilter van de droger. Het is beter om je kleding te drogen te hangen op een inklapbaar rekje of aan de waslijn. Om te voorkomen dat je kleren erg gaat kreuken, kun je de was het best direct uit de wasmachine halen en ophangen wanneer het klaar is en de kleding in vorm trekken. Dat scheelt wanneer de was eenmaal droog is veel strijkwerk.

Gebruik een waszakje voor bepaalde kledingstukken

Kledingstukken behouden langer hun vorm wanneer je alle ritsen en knopen van vestjes en broeken dicht doet voordat ze in de wasmachine gaan. Ook kunnen de ritsen, knoopjes en andere uiteindes op deze manier geen andere kleding beschadigen. Kledingstukken met palletjes, applicaties of opgestrikte versiersels kunnen het best binnenstebuiten of in een waszakje worden gewassen om ervoor te zorgen dat ze mooi blijven.

Informatie over maten:

Last updated: maandag 4 november 2019

Plaats een reactie