Kledingconcern C&A onderzoekt productieproces

Het bekende kledingconcern C&A is onlangs een onderzoek begonnen naar de verschillende producten van haar producten. Het bedrijf heeft informatie gekregen dat een deel van haar kleding onder dwang gemaakt zal worden door Chinese gevangenen. Naast C&A zou er in dezelfde gevangenis ook kleding worden geproduceerd voor H&M, aldus de Financial Times afgelopen donderdag.

Als eerste reactie op de berichtgeving van de krant geeft C&A aan de zaak te gaan onderzoeken. De melding wordt uiterst serieus behandelt en zal daarom ook grondig worden onderzocht.

Één van de gevangen kan de beweringen van de Financial Times bevestigen. Hij heeft twee jaar in een dergelijke gevangenis gezeten en verklaarde dat het er veel kleding werd gemaakt. In de gemeenschappelijke ruimtes waar de gevangenen dagelijks verbleven zag hij dat er voor C&A en H&M kledingstukken worden geproduceerd. Het salaris dat ze daarmee verdienden was ongeveer 15 euro per maand.

Het viel de gevangen op dat er veel Aziaten en Afrikanen aan het werk waren. De werktijden waren van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Naast het lage salaris waren er vrijwel geen vrije dagen en werd een pauze tot het minimum beperkt.

C&A zegt in een verdere verklaring dat er ruim 270 leveranciers kleding voor het concern maken. Jaarlijks worden deze gecontroleerd op het naleven van de juiste regelgeving. C&A wil verder niet ingaan op de beweringen van de Financial Times over de misstanden en dwangarbeid dat is geconstateerd in de Chineese gevangenis. Er zal eerst een grondig onderzoek worden ingesteld om te kijken of de bevindingen van de Financial Times waar zijn, waarna er gekeken kan worden naar oplossingen.

In de loop der jaren zijn er meer misstanden aan het licht gekomen over de productie van kleding. Zo zouden er bij veel goedkopere winkels kleding in de schappen liggen die door kinderarbeid gemaakt zijn, Hier wordt de laatste jaren steeds alerter op gereageerd waardoor dit steeds minder voorkomt.