Een grotere kledingmaat door je favoriete kookprogramma

Je kent het wel, de tv-programma’s waarin bekende koks laten zien hoe ze hun gerechten klaarmaken. Alleen al bij het zien van deze gerechten zal bij veel mensen het water in de mond lopen. De kans dat we de gerechten die we op tv hebben gezien een keer zelf willen uitproberen, is groot. Echter, een vervelend feit is dat vrouwen die recepten van tv-koks kopiëren, gemiddeld twee kledingmaten meer hebben. Je krijgt dus een grotere kledingmaat dankzij je favoriete kookprogramma of kookboek.

Een grotere kledingmaat door je favoriete kookprogramma
Een grotere kledingmaat door je favoriete kookprogramma. Bron

Een grotere kledingmaat door je favoriete kookprogramma

Veel mensen zijn in het bezit van diverse kookboeken van bekende koks. Echter, een recent onderzoek aan de Cornell University in New York heeft uitgewezen dat het bezitten van kookboeken van bekende tv-koks (en dus het maken van dit soort gerechten) een negatieve invloed heeft op ons gewicht. Het onderzoek werd gehouden onder 500 jonge vrouwen. Er werd gevraagd waar ze hun recepten haalden, hoe vaak ze vanaf nul een gerecht kookten en wat hun gewicht was.

Hoger gewicht en grotere kledingmaat ’thuis tv-koks’

Gebleken is dat de vrouwen die hun recepten uit kookprogramma’s op tv haalden, zeker vijf kilo meer wogen dan vrouwen die hun inspiratie ergens anders vandaan haalden. Volgens onderzoeker professor Brian Wansink gaat het om minstens één en soms zelfs twee kledingmaten meer.

Blind voor de ingrediënten van de tv-koks

Volgens Wassink ligt de oorzaak van dit feit bij de ingrediënten die gebruikt worden voor de diverse gerechten. Hij geeft aan dat de recepten op tv niet altijd even gezond zijn. We bewonderen de tv-koks zodanig dat het ons blind maak voor de voedingswaarde van het voedsel dat bereid wordt. De hoeveelheid boter en room valt dan niet meer op.

Lekker genieten kost je huidige kledingmaat

Daarnaast worden wellicht meer recepten gegeten die vanaf nul worden klaargemaakt. In de kookprogramma’s wordt duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om te genieten van lekker eten. Dat doen we daarom ook en we zijn ons minder bewust van wat we eten. In veel gevallen kost dit je huidige kledingmaat en heb je een grotere kledingmaat nodig.

Correctie of een tip doorgeven? Reageer hieronder in het formulier.

Last updated: maandag 4 november 2019

Plaats een reactie